Predvsem v poletnih mesecih lahko sončni žarki povzročajo pregrevanje prostorov. Zagrinjanje zaves ne pomaga veliko, zato je potrebno namestiti zunanje žaluzije za okna. Zakaj so zunanja senčila učinkovitejša in kateri sistemi zunanjih žaluzij so na voljo?

V nadaljevanju:
1. Zakaj potrebujemo zunanje žaluzije?
2. Žaluzije ali rolete – primerjava
2.1 Rolete
2.2 Žaluzije
3. Žaluzije – praktična senčila
4. Montaža žaluzij
4.1 Nadometne žaluzije
4.2 Podometne žaluzije
5. Naknadna montaža zunanjih žaluzij
6. Zunanje žaluzije – cena

1. Zakaj potrebujemo zunanja senčila?

Sončni žarki, ki prijetno grejejo skozi okno, so zelo zaželeni v hladnejših mesecih, vendar lahko poleti povzročijo pregrevanje. V podjetju Eltro so nam pojasnili, da notranja senčila, kot so na primer zavese, niso učinkovite, saj sončna toplota nastaja in ostaja v prostoru. Za učinkovito senčenje je sončne žarke potrebno prestreči že zunaj objekta. To lahko storimo z sajenjem dreves, pametnim oblikovanjem hiše (balkoni, previsi) ali z zunanjimi senčili.

Zunanje alu rolete za okna in vrata nudijo popolno zasebnost in hkrati tudi protivlomno zaščito.

2. Žaluzije ali rolete – primerjava
Pri izbiri senčil se pogosto soočimo z vprašanjem, kakšno vrsto senčil izbrati. Kot so nam pojasnili strokovnjaki pri Eltro d.o.o., je izbira težka ravno zato, ker imajo tako rolete, kot žaluzije, svoje prednosti in slabosti.

2.1 Rolete
Rolete so trpežna senčila, ki okno ščitijo pred vremenskimi vplivi in omogočajo popolno zatemnitev prostora, zaščito pred hrupom in zadržujejo toploto. So tudi nezahtevna za vzdrževanje, saj jih je potrebno le očistiti vsake toliko časa. Rolete lahko upravljate ročno ali avtomatsko, s pomočjo elektromotorja. Rolete z motornim pomikom predstavljajo tudi protivlomno zaščito, saj jih ni mogoče dvigniti ročno.

2.2 Žaluzije
Tudi žaluzije je mogoče upravljati z elektromotorjem, vendar ne omogočajo protivlomne zaščite. Z žaluzijami lažje senčimo večje steklene površine, na trgu pa je na voljo tudi veliko barv, širin in oblik lamel. Glavna prednost žaluzij pa je zagotovo, da jih lahko nastavljamo nagib lamel in s tem reguliramo koliko svetlobe želimo v prostoru.

Rolete so torej bolj energetsko učinkovite in omogočajo dodatno protivlomno zaščito, z žaluzijami pa lahko senčimo večje površine in nastavljamo stopnjo senčenja.

3. Žaluzije – praktična senčila
Naklonski kot žaluzij lahko nastavljamo tako, da popolnoma ali delno zasenčijo prostor. Zunanje žaluzije služijo kot svetlobna in energetska zaščita. Žaluzije primerne kvalitete pa lahko služijo tudi kot obramba pred vlomilci.

4. Montaža žaluzij
4.1 Nadometne žaluzije
Nadometne zunanje žaluzije so najbolj pogosta vrsta žaluzij. Čeprav so vidne na fasadi je njihova prednost, da jih enostavno namestimo ter do njih z lahkoto dostopamo tudi pri vzdrževanju ali popravilih.

4.2 Podometne žaluzije
Prednost podometnih žaluzij je, da jih lahko popolnoma skrijemo za fasado. Odvisno od želenega vizualnega učinka so lahko žaluzije namešečene na fasadi ali pa so skrite v podometni omarici. Podometna omarica mora biti izolirana, saj v nasprotnem primeru predstavlja toplotni most, skozi katerega izgubljate toploto iz prostorov. Skupaj z žaluzijami so lahko v isti sistem vključeni tudi komarniki. Pred vgradnjo podometnih žaluzij se posvetujte s fasaderjem ali strokovnjaki za žaluzije, rolete in druga senčila iz podjetja Eltro.

Zunanje žaluzije so lahko popolnoma skrite v podometni omarici.

5. Naknadna montaža zunanjih žaluzij
Pri prenovi fasade je možno naknadno vgraditi tudi podometne žaluzije. Pri tem pazite na debelino stene, debelino fasade ter velikost podometne omarice, saj lahko pri napačni vgradnji izstopa iz ravnine fasade. Po potrebi se lahko poglobi nišo v steni, vendar je potrebno paziti, da se ne ogrozi konstrukcijska nosilnost stene. Pred takšnim posegom se posvetujte z gradbenim statikom.

Zunanje žaluzije so primerne tudi za senčenje panoramskih oken.

6. Zunanje žaluzije – cena
Cena žaluzij je odvisna od kvalitete, velikosti, materiala, sistema odpiranja in vrste montaže (nadometna ali podometna omarica). Cena za zunanje alu žaluzije s širino lamel 5cm znaša okoli 48 – 57 €/m2.

Vir: Mojmojster.net